‘Maak een plan en go for it!’


Kroatië

Sara Gizdulic startte als recruiter voor E&A in Rijeka, Kroatië in 2019. Inmiddels werkt ze als recruiter voor E&A in Tilburg en wil ze wanneer haar vriend klaar is met zijn studie, op zoek gaan naar een woning voor hun tweeën. Ze woont sinds mei 2021 in Nederland en probeert in haar vrije tijd de Nederlandse taal nóg beter te beheersen. Hoe heeft ze de overstap naar Nederland ervaren? En wat maakt ze mee in een gemiddelde werkdag? Je leest het in dit artikel.

Hoe ben je bij E&A terecht gekomen?

‘Ik startte zo’n 2 jaar geleden als recruiter voor E&A in Rijeka, Kroatië. Toen bestond de vestiging in Kroatië nog maar zes maanden. Er stond een vacature open en ik was op dat moment op zoek naar een baan. Ik had nog geen idee wat een uitzendbureau inhield, maar na het lezen van de vacature wist ik dat het bij mij paste.’

‘Wat me aantrok was dat E&A een Nederlands bedrijf betrof. Ik heb een Nederlandse vriend en één van mijn wensen was om ooit naar Nederland te verhuizen. Daarnaast trok vooral de connectie tussen Nederland en Kroatië me. Ik hou ervan om mensen te helpen hun leven te verbeteren, meer geld te verdienen voor hun families en lange termijn doelen te stellen. Werknemers bouwen echt een nieuw leven in Nederland op!’

Wat trok je zo aan in Nederland?

‘De liefde. Een gezamenlijke vriend heeft ons aan elkaar voorgesteld. We begonnen met elkaar te daten en startte een lange afstandsrelatie. Mijn vriend kwam af en toe naar mij in Kroatië. Mijn doel was om ooit in Nederland te kunnen werken. De baan bij E&A heeft dit mogelijk gemaakt!’

Hoe verliep de verhuizing naar Nederland?

‘Het hele proces viel eigenlijk heel erg mee. Natuurlijk was er een beetje stress, maar dat is altijd het geval bij een verhuizing. E&A heeft me gedurende deze periode goed geholpen en gezorgd dat alles netjes geregeld was voordat ik in Nederland aankwam. Denk hierbij aan het krijgen van een Visa nummer en allerlei papierwerk.’

‘Door Corona heb ik mijn komst één keer moeten uitstellen. Ook ben ik bij aankomst in Nederland eerst in quarantaine gegaan. Gelukkig heb ik verder geen vertragingen opgelopen en ben ik nu helemaal gesetteld.’

Hoe ziet je werkdag eruit?

‘De helft van de tijd ben ik in gesprek met mensen die ons gecontacteerd hebben via de telefoon, e-mail of website. Met hen neem ik het hele recruitmentproces door. Dit zijn meestal mensen die al wonen in Nederland of afkomstig zijn uit andere landen binnen de EU. Soms wonen ze nog steeds in hun eigen land. Wanneer ze in Polen of Kroatië wonen, worden ze door E&A Kroatië of E&A Polen gecontacteerd.’

‘De andere helft van mijn tijd besteed ik aan transfers van mensen die al werkzaam zijn via E&A. Sommige zijn niet blij met hun huidige baan en andere hebben niet de juiste kwaliteiten. Voor de mensen die gekwalificeerd zijn én passen bij E&A ga ik op zoek naar een beter passende baan.’

Wat vind je het leukste aan je baan?

Beide aspecten vind ik leuk aan mijn baan! Ik hou ervan om uit te vinden wie een goede kandidaat is en welke baan het beste bij een persoonlijkheid past. Daarnaast hebben we vaak te maken met verschillende situaties. Soms is een kandidaat erg getalenteerd, maar past hij niet bij een bepaalde baan. En sommige kandidaten passen niet bij E&A.’

‘Daarnaast werk ik in een heel leuk team. En zoals ik al eerder aangaf, hou ik van de manier waarop we mensen helpen. Door E&A kan iemand echt een beter leven opbouwen! We helpen mensen met verschillende achtergronden en verhalen. En het geeft echt een geweldig gevoel als mensen laten weten: ‘Hey, ik heb dit mogelijk gemaakt voor mezelf!’ Er zijn een aantal kandidaten die op hetzelfde moment gestart zijn via E&A als ikzelf. Nu zo’n twee jaar geleden. Op dat moment was ik nog volop aan het leren. Om nu te zien dat dezelfde mensen nog steeds werken voor E&A en helemaal op hun plekje zitten, geeft een goed gevoel. Deze kandidaten hebben een speciaal plekje in mijn hart.’

Merk je grote verschillen op werkgebied tussen Kroatië en Nederland?  

‘Ik denk niet dat er veel verschillen zijn. Ik had al veel contact met E&A Nederland toen ik nog werkte in Kroatië. Ook kende ik al vrij veel mensen. In ieder geval, sommige gezichten waren me al bekend. Afgelopen januari ben ik een week in Nederland geweest en heb ik toen het team van E&A Nederland recruitment ontmoet. Dat maakte alles een stuk gemakkelijker om te komen! De sfeer binnen het team is dan ook geweldig.’

Welke typische Nederlandse dingen doe je?

‘Nou ik heb nog steeds geen fiets!’ lacht Sara. Maar in mijn vrije tijd hou ik ervan om Nederlands eten te eten. Denk aan kaas en heerlijke Nederlandse snoepjes.

Verder probeer ik Nederlands te leren. In Kroatië was ik hier al mee begonnen, dus ik kan al aardig wat lezen en schrijven. Echter, de uitspraak vind ik nog erg moeilijk. Soms oefen ik met mijn vriend. Hij zegt dan een woord en ik probeer het dan na te zeggen. Helaas grapt hij dan vaak dat het niet juist is. Ikzelf hoor het verschil tussen zijn en mijn uitspraak niet. Het ligt dus echt aan mijn uitspraak.’

Hoe vaak ga je terug naar Kroatië?

‘Ik kom toevallig net terug uit Kroatië. In de toekomst wil ik minimaal één keer per jaar teruggaan. Mijn familie en vrienden wonen nog steeds in Kroatië. Tuurlijk mis ik ze, maar ik ben erg gelukkig in Nederland. Ik heb mijn vriend en collega’s hier en heb ondertussen ook nieuwe vrienden gemaakt. Niets te klagen dus!’

 Heb je tips voor anderen die naar Nederland komen om te werken?

‘Maak een plan en go for it! Toen ik hier aankwam, ging alles veel makkelijker dan ik van tevoren had gedacht. Overthinking zorgt ervoor dat alles veel lastiger lijkt, dan dat het daadwerkelijk is.’

‘Op dit moment huur ik een kamer. Wanneer mijn vriend klaar is met zijn studie, willen we op zoek gaan naar een plekje voor ons samen. Het is belangrijk dat je al in een vroeg stadium op zoek gaat naar de juiste huisvesting. Ik heb mijn kamer gevonden via een verhuur- makelaar in Breda. Mijn vriend is toen naar een aantal kamers gaan kijken. Helaas zaten daar soms ook een paar vervelende ervaringen tussen. Blijf dus voorzichtig.’

‘Op dit moment is er meer vraag naar huisvesting dan aanbod. Dat betekent dat er sprake is van hoge huurprijzen. Gelukkig heeft E&A zelf ook accommodaties en kunnen ze je hierbij helpen. Al is het maar voor tijdelijk!’

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

‘Wanneer mijn vriend klaar is met zijn studie, willen we op zoek gaan naar een plek voor ons tweeën. Samen ons leven hier opbouwen. En, ik wil een hond. Het liefste een Corgi!

Mijn plan is om voor een lange periode in Nederland te blijven wonen en werken voor E&A.’E&A maakt gebruik van cookies

Cookies zijn kleine bestanden die met pagina’s van deze website worden meegestuurd en door uw browser op de harde schrijf van uw computer worden opgeslagen. Er zijn verschillende soorten cookies die gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Voor het plaatsen van cookies is soms wel en soms geen toestemming nodig. Als u niet akkoord gaat met onze cookie statement dan plaatsen wij alleen de functionele cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die wij gebruiken, de gegevens die daarmee verzameld worden en over uw rechten op dit punt, lees dan ons cookie statement en privacy policy om meer te leren over onze cookies.