Jan de Wit en Zonen


"Als je zo lang met elkaar werkt, doe je dingen toch wel heel goed."
Nico de Wit, Directeur bij Jan de Wit en Zonen

Jan de Wit en Zonen, een familiebedrijf gespecialiseerd in de export, preparatie en teelt van bloembollen, werkt al meer dan 22 jaar samen met E&A om de seizoensgebonden pieken op te vangen. Directeur Nico de Wit vertelt over deze samenwerking en hoe die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

Seizoenswerk met twee pieken

De werkzaamheden bij Jan de Wit en Zonen zijn sterk seizoensgebonden, met twee duidelijke piekperiodes in de zomer en de winter. Nico legt uit: ‘In de zomer zijn onze medewerkers vooral bezig met het uitzoeken en schoonmaken van de bloembollen. Ze zorgen ervoor dat de juiste bollen in de kratten terechtkomen, dat alles correct wordt geëtiketteerd en gestapeld. Ook het interne transport, vaak met de heftruck, is een belangrijk onderdeel.’

Een mooie bijkomstigheid volgens Nico is dat medewerkers de kans krijgen om hun heftruckcertificaat bij het bedrijf te behalen. ‘Zo voldoen ze aan alle veiligheidseisen, wel zo belangrijk.’
In de winter verandert het werk van karakter en draaien de inpaklijnen op volle toeren. ‘Ze verpakken dan vooral leliebollen. Ook zijn er mensen voor het pellen en spoelen van de bollen. Het interne transport gaat wederom gewoon door,’ voegt Nico toe.

Wederzijds vertrouwen als basis

Voor Nico is de langdurige samenwerking met E&A gebaseerd op wederzijds vertrouwen en flexibiliteit. ‘Rafaël was 22 jaar geleden al mijn contactpersoon en is dat vandaag de dag nog steeds. We zijn heel tevreden over dat contact.’ Over de praktische invulling van het seizoenswerk zegt hij: ‘Aan het begin van het seizoen, rond april, maken we samen met E&A een planning. Zo weten we precies hoeveel mensen we wanneer nodig hebben. Die planning kan altijd worden aangepast, en elke week bespreken we of er veranderingen nodig zijn. Dankzij de flexibiliteit van E&A loopt alles gewoon heel soepel.’

Sfeer en saamhorigheid

Naast de dagelijkse werkzaamheden is er ook volop aandacht voor de sfeer op de werkvloer. ‘Hoe meer ervaring de mensen hebben, hoe beter het werk loopt,’ zegt Nico. ‘Veel medewerkers van E&A komen elk jaar weer terug en dat vinden we heel belangrijk. Je bouwt niet alleen een band op, maar behoudt ook waardevolle ervaring. Aan het einde van het seizoen vieren we dat altijd met een grote barbecue. Dat is een feest voor iedereen, en onze internationale medewerkers nemen ons dan allemaal mee de dansvloer op. Alles bij elkaar zorgt voor een geweldige sfeer en een sterk saamhorigheidsgevoel.’

Goede zorg voor medewerkers, ook buiten het werk

Niet alleen op de werkvloer is er aandacht voor de medewerkers, ook hun welzijn buiten het werk wordt niet vergeten. ‘E&A zorgt voor goede huisvesting voor de internationale medewerkers. Het is belangrijk dat iedereen tevreden is: de medewerkers, E&A, en natuurlijk wijzelf. Samen zorgen we ervoor dat alles goed verloopt.’

22 jaar samenwerking: een bewijs van succes

Nico benadrukt dat een samenwerking die al 22 jaar duurt, niet zomaar ontstaat. ‘In 22 jaar gebeurt er natuurlijk veel, maar als je zo lang met elkaar werkt, doe je dingen toch wel heel goed. Samen zorgen we ervoor dat ervaren medewerkers elke keer weer terugkomen, en dat biedt continuïteit in ons werk.’

Bekijk ook de video:

E&A maakt gebruik van cookies

Cookies zijn kleine bestanden die met pagina’s van deze website worden meegestuurd en door uw browser op de harde schrijf van uw computer worden opgeslagen. Er zijn verschillende soorten cookies die gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Voor het plaatsen van cookies is soms wel en soms geen toestemming nodig. Als u niet akkoord gaat met onze cookie statement dan plaatsen wij alleen de functionele cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die wij gebruiken, de gegevens die daarmee verzameld worden en over uw rechten op dit punt, lees dan ons cookie statement en privacy policy om meer te leren over onze cookies.