‘Je mindset en discipline zijn het allerbelangrijkst’


Portugal

Sinds 2018 werkt hij als flexkracht voor E&A. In zijn vrije tijd is hij druk bezig met zijn eigen start-up. Nederland vindt hij fantastisch en ook zijn grote liefde heeft hij hier ontmoet. Aan motivatie geen gebrek bij de oorspronkelijk uit Portugal afkomstige Rui Lima Cordeiro. Waarom is hij zo’n fan van Nederland? En hoe ziet hij zijn toekomst? Je leest het in dit artikel.

Waarom kwam je naar Nederland?

‘Dit is voor mij eigenlijk de derde keer dat ik voor een langere periode in Nederland ben. De eerste keer was al in 2007, toen ik met een studievriend rondtrok door verschillende Europese landen. We hadden het plan 6 maanden ervaring op te doen in het buitenland, maar toen we in Nederland waren ontmoette ik Lonneke. We werden verliefd en ik besloot langer in Nederland te blijven. Uiteindelijk bleef ik 20 maanden voor ik terugging naar Portugal. Dat was voor korte duur want ik kwam graag terug naar Nederland. Inmiddels ben ik al vanaf 2018 hier en dat bevalt me heel erg goed!’

Je werkt nu voor E&A, hoe ben je daar terecht gekomen?

‘Klopt, sinds oktober 2018 werk ik voor E&A. Ik ben hier terechtgekomen doordat ik bij International Center Tilburg Thom en Zoë ontmoette. We werkten samen aan een jazz radioshow. Toen ik nog student was in Portugal had ik een bijbaan als radiohost bij een lokaal radioprogramma. Uiteindelijk stopte de show in Nederland. Ik had werk nodig en Tom vertelde me dat E&A op zoek was naar flexkrachten. Hij zei dat part-time werken mogelijk was en daarom heb ik me aangemeld. Ondertussen was ik namelijk ook nog bezig met een start-up waar ik me op wilde focussen. Ik ging twee werkdagen per week voor E&A aan de slag. Later breidde dit uit naar drie en soms wel vier dagen in de week. Ik mocht aan de slag bij GXO logistics en daar werk ik nu nog steeds.’

Hoe bevalt het werk bij GXO?

‘Het werken bij GXO is erg leuk. Ik werk niet in een vast team maar op verschillende afdelingen. Ik werk namelijk graag in flexibele diensten. Het is goed voor je zelfvertrouwen als je merkt dat je op verschillende plekken in het bedrijf waardevol kan zijn. Daarnaast vind ik het heel erg fijn dat ik zelf kan aangeven wanneer ik beschikbaar ben, ze houden er zoveel mogelijk rekening mee. Zo heb ik ook voldoende tijd over om aan mijn eigen project te werken.’

Kun je wat meer vertellen over de start-up waar je mee bezig bent?

‘Zeker, ik ben een van de twee co-founders en in totaal zijn we met 6 personen. Allemaal academische en bedrijfskundige adviseurs. Ikzelf heb een achtergrond in biologie en business management. Zo zijn we ‘Connecting Biotech’ gestart. Wij verzorgen ‘knowledge transfer’ tussen de academische wereld, het bedrijfsleven en beleidsmakers binnen de biotechnologische sector in Portugal en geselecteerde markten (Cambridge, Kopenhagen en Barcelona.’

‘Met z’n allen hebben we een winstgevend bedrijfsmodel ontwikkeld waarmee we de life sciences-sector in Portugal kunnen verbeteren door een nieuwe dynamiek en economische groei.’

Wat vind je zo leuk aan Nederland?

‘Allereerst natuurlijk Lonneke’ grapt Rui. ‘Maar ook de openheid van de Nederlandse mensen. Ik heb in meer Europese landen gewoond. Onder andere in Zweden, daar zijn mensen zoals ik dat noem behoorlijk ‘socially shy’. Dat maakt het lastig om vrienden te maken. Ze hebben een klein netwerk en een klein groepje vrienden. Met Nederlanders maak je sneller vrienden, ze weten op de juiste momenten een praatje te maken.’

‘En daarnaast, het zal je misschien verbazen maar, het weer hier vind ik fijn. Zeker als ik het vergelijk met Zweden. Daar is het in de winter maar 5 uur licht en soms wel -25 graden. In Portugal is het vaak warm, Nederland is een mooie middenweg met lekkere zomers en een milde winter.’

Portugal

Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt aan Nederland?

‘Het eten, de traditionele Nederlandse gerechten vind ik echt niet lekker. Gelukkig kun je hier eten uit keukens van over de hele wereld vinden. Ik ga vaak naar de markt waar ik op zoek ga naar ingrediënten voor een Portugese maaltijd.’

Wat zijn de grote verschillen die je merkt met Portugal?

‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik in mijn leven al veel in het buitenland gewoond heb dus ik heb me in de loop der jaren behoorlijk aangepast. Mijn vriendin zegt ook, vroeger was je ‘veel meer Portugees’. Maar een verschil dat er altijd uitspringt is het verschil in omgang met tijd. Als ik nu mijn vrienden in Portugal bel en zeg dat ik over een maand op bezoek kom en dat ik vast een lunch in wil plannen… lachen ze me waarschijnlijk uit. ‘Waarom zou je dat nu al plannen?’ zeggen ze dan.’

‘Over het algemeen zijn Nederlanders meer gestructureerd. Heb je een afspraak en verwachten ze 5 minuten later te zijn? Dan krijg je een telefoontje. Dat hoef je in onze cultuur niet te verwachten, soms wordt het wel een half uurtje later. Als ik naar Portugal vlieg heb ik zo’n drie uur vliegtijd om m’n mindset weer om te zetten’

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

‘Toevallig heb ik net een appartement gekocht samen met Lonneke in Tilburg. Daar zijn we nu aan het klussen en hopen er binnenkort in te kunnen. Verder begint de start-up in Portugal nu echt te lopen. Waar het eerst veel regelen en opzetten was, kunnen we nu echt aan de slag. Naar die vorderingen kijk ik heel erg uit!’

Heb je nog tips voor anderen die naar Nederland komen om te werken?

‘Probeer de Nederlandse taal te leren, dat helpt je enorm op weg. Verder, zorg dat je een plan hebt. Als je zonder plan hierheen komt en maar wat probeert, zal je denk ik snel opgeven. Je mindset is het allerbelangrijkst. Je moet veel discipline hebben en een plan, dan komt alles goed!’E&A maakt gebruik van cookies

Cookies zijn kleine bestanden die met pagina’s van deze website worden meegestuurd en door uw browser op de harde schrijf van uw computer worden opgeslagen. Er zijn verschillende soorten cookies die gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Voor het plaatsen van cookies is soms wel en soms geen toestemming nodig. Als u niet akkoord gaat met onze cookie statement dan plaatsen wij alleen de functionele cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die wij gebruiken, de gegevens die daarmee verzameld worden en over uw rechten op dit punt, lees dan ons cookie statement en privacy policy om meer te leren over onze cookies.