In gesprek met Hermanus Engolo, van hobby naar werk


Wie droomt er niet van: Van je hobby je werk kunnen maken? Hermanus Engolo waagde de stap en is nu al enkele jaren leraar Nederlands voor E&A. Zijn lessen worden goed bezocht en ook de resultaten spreken voor zich. We spraken met Hermanus en zijn leerling Rita Bojko over zijn gewaardeerde lesmethodiek. Rita werkt zelf ook voor E&A. Ze maakt schoon op diverse vestigingen, waaronder het E&A hoofdkantoor.

Plezier in lesgeven.
Hermanus is leraar Nederlands voor E&A. Zijn interesse voor het lesgeven kwam enkele jaren geleden. Hij werkte voor een ander bedrijf als manager en had het niet meer naar z’n zin. Door zijn Poolse vrouw kwam hij veel in contact met Poolse mensen. Steeds vaker gaf hij in de avonduren les en groeide het idee om leraar Nederlands te worden. ‘Ik stopte met mijn functie als manager en ging als leraar Nederlands werken voor E&A. Ik doe dit werk nu al drie jaar en heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken!’

Rita Bojko leerling van Hermanus: ‘Ik ben sinds eind 2016 naar Nederland gekomen. Via het internet vond ik een baan bij E&A. Ik startte als orderpicker voor XPO in Nieuwegein en werd daarna beheerder voor verschillende locaties. Na het beëindigen van mijn contract bleek ik zwanger te zijn en nam ik een half jaar pauze om voor mijn zoontje te zorgen. Ik verhuisde terug naar Polen en kwam pas eind 2019 weer terug naar Nederland. Hier startte ik als schoonmaakster voor het bedrijf waar mijn man werkte. Toen mijn zoontje Wojtek een jaar oud was nam ik contact op met E&A en kon ik fulltime aan de slag als schoonmaakster. Die kans pakte ik met beide handen aan. Vroeger werkte ik alleen met Poolse mensen en sprak ik voornamelijk Pools. Nu vind ik het belangrijk dat ik goed Nederlands kan spreken. De lessen van Hermanus zijn fijn om naar toe te komen. Het is echt te zien dat hij zijn werk leuk vindt. Dat zie je terug in onze lessen en zorgt ervoor dat we de stof snel begrijpen.’

Gemotiveerde leerlingen.
‘Ik vind het geweldig om mensen iets te kunnen leren, maar ben niet de standaard Nederlandse leraar’ vertelt Hermanus. ‘Al het lesmateriaal heb ik zelf bedacht en gemaakt. Omdat ik een Poolse vrouw heb, leer ik Pools. Vanuit mijn eigen ervaring ben ik gaan spiegelen. Wat zou ik zelf een eerste les willen leren? Vanuit die gedachte ben ik de lesmethode gaan ontwikkelen. Door een spel te gebruiken als leermethode, blijft de stof beter hangen. Ik heb bijvoorbeeld een quiz gemaakt waarin ik de quizmaster ben. De leerlingen leren vragen te beantwoorden door het spel. Bij elk goed antwoord krijgen ze een punt en de winnaar een medaille. Op deze manier leer je op een leuke manier vragen te beantwoorden.’

Ook Rita is het daar mee eens. ‘In februari kon ik me nauwelijks redden in het Nederlands. Nu heb ik in vier maanden tijd de basiscursus Nederlands gevolgd en afgelopen september heb ik de gevorderde cursus Nederlands behaald. Dat had ik echt nooit verwacht. In de les leren we veel nieuwe woorden. We oefenen en lachen veel met elkaar. Liever veel praten en soms een foutje maken, dan alles perfect willen doen. Voor mij is Hermanus echt een geweldige leraar.’

‘Ik krijg het een beetje warm’ grapt Hermanus. ‘Maar Rita heeft gelijk. De stap naar het daadwerkelijk leren probeer ik zo leuk mogelijk te maken. Niet alleen maar zitten en schrijven. Ik probeer echt een interactieve les neer te zetten. De leerlingen hebben maar één keer per twee weken les. Het is bijzonder om te zien hoe snel Rita alles heeft opgepikt. Ze kan nu meepraten en begrijpt ons. Het helpt als een leerling naast de les ook zelf oefent. Dan gaat het heel snel. Ooit maakte ik een leerling mee die geen Nederlandstalig sprekende mensen in haar directe omgeving had. Haar naam was Marta en ze was ontzettend gemotiveerd. Ze oefende in de spiegel met zichzelf en behaalde haar examen met A2 niveau. Een ware topprestatie! Toen ze de uitslag ontving begon ze te huilen. Het is bijzonder om te zien hoe mensen ervoor gaan en alles op alles zetten om de Nederlandse taal machtig te worden.’

‘Ik luister naar de Nederlandse radio tijdens het autorijden’ vertelt Rita. ‘Ook hebben we als huiswerk een Nederlands kinderboek gekregen van Hermanus. Het boek heb ik gelezen. Sommige woorden begrijp ik niet. Dan gebruik ik Google translate. Deze cursus is erg belangrijk voor mij. Ik werk soms op het hoofdkantoor van E&A en wil de Nederlandse taal goed kunnen spreken en verstaan.’

Connectie met de leerlingen.
Naast dat Hermanus een toegewijd leraar is, is ook de Poolse taal geen vreemde voor hem. En dat zorgt bij nieuwe leerlingen nog wel eens voor grappige momenten. ‘Als leerlingen voor het eerst een les volgen weten ze nog niet dat ik Pools versta en praat. Ik luister en wacht op het moment om dat bekend te maken. Bij het voorstelrondje geef ik aan dat ik Pools spreek. Dan zie je ze naar elkaar kijken en vragen ze me of ik alles heb verstaan wat ze zojuist hebben verteld. Hierna is het ijs gebroken en bouw je echt een vertrouwensband met elkaar op. Door de verbinding met Polen ontstaat er een connectie tussen mij en de leerlingen.’

Rita: ‘Soms kan ik niet op een Nederlands woord komen en dan is het heel fijn dat Hermanus ook Pools begrijpt.’

Toekomstdoelen.
Hermanus heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken en gaat nog steeds elke dag met veel plezier naar zijn werk. ‘Binnen E&A zal ik aan meer groepen en vestigingen les gaan geven. Het is een mooi doel als ik Rita over twee of drie jaar vloeiend Nederlands hoor spreken.

Rita: ‘Dat is afgesproken! Mijn man en ik willen voorgoed in Nederland blijven wonen. Mijn zoontje gaat naar de Nederlandse oppas en met haar spreek ik Nederlands. We voelen ons hier thuis en zijn op dit moment op zoek naar een grotere woning.’E&A maakt gebruik van cookies

Cookies zijn kleine bestanden die met pagina’s van deze website worden meegestuurd en door uw browser op de harde schrijf van uw computer worden opgeslagen. Er zijn verschillende soorten cookies die gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Voor het plaatsen van cookies is soms wel en soms geen toestemming nodig. Als u niet akkoord gaat met onze cookie statement dan plaatsen wij alleen de functionele cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die wij gebruiken, de gegevens die daarmee verzameld worden en over uw rechten op dit punt, lees dan ons cookie statement en privacy policy om meer te leren over onze cookies.