E&A, Nederland en mijn werk toveren elke dag een glimlach op mijn gezicht


Adam en zijn broer bij hun werk in Nederland

Omdat het werk in Kroatië af bleef nemen moest Adam Radosevic op zoek naar een nieuwe baan. Zijn broer kwam online in contact met E&A. Samen besloten ze de stap naar Nederland te maken. Inmiddels zijn ze al een tijdje aan de slag bij Albert Heijn Online en maken ze grote stappen. Hun toekomst? Die is als het aan hen ligt hier in Nederland. Adam vertelt graag hun verhaal.

Waarom kwam je naar Nederland?

‘Ik woonde en werkte in Kroatië. Ik had een prima baan, maar helaas kwam door Corona het werk stil te liggen. Er zat voor mij niets anders op dan op zoek te gaan naar een nieuwe baan. In september kwam mijn broer op visite, hij vertelde dat hij online het uitzendbureau E&A had gevonden. Zij hadden banen beschikbaar in Nederland. Ik twijfelde geen moment, ik wilde mee. Daarna ging het eigenlijk vrij snel, we hadden contact met E&A en de eerste baan die beschikbaar kwam, hebben we met beide handen aangegrepen.’

‘Toen we in Nederland aankwamen was alles goed geregeld. We moesten door Corona nog 10 dagen in quarantaine. We hadden door de informatie online en het contact in Kroatië al een goed gevoel over E&A en dat werd eenmaal in Nederland bevestigd. Onze eerste contactpersoon was heel erg aardig en gaf ons veel informatie.’

Waar ging je aan de slag?

‘Mijn broer en ik werken voor Albert Heijn Online. Beide zijn we begonnen als orderpicker, zoals de meeste flexwerkers die in Nederland komen werken. Wel zijn er verschillende orderpickers, het grootste verschil is de omgeving waarin je werkt. Zo zijn er ruimtes op kamertemperatuur, daar werken wij. Maar er zijn ook ruimtes waar het 0 tot 4 graden is.’

Hoe zag je eerste werkweek eruit?

‘In de eerste week dat we aan het werk gingen, bestond mijn dag voor het grootste deel uit training. Ik vond dat erg prettig. Je leert alle ins en outs van een vriendelijke trainer die weet waar hij het over heeft. Als ik een tip mag geven, zou ik goed naar hem luisteren. Na een tijdje moet je zorgen dat je bepaalde targets per dag gaat halen. Maar dat kan makkelijk hoor! Zolang je goed je best doet, open staat om meer te leren en niet lui bent red je die targets wel.’

‘Je loopt met je trolley en scanner door het magazijn. Deze scanner vertelt je alles, hoeveel van iets nog op voorraad is, waar je het precies kunt vinden, echt van alles. Het is een simpele baan, niet moeilijk. Als je je best doet en de juiste inzet toont heb je het snel door.’

Ik hoorde dat jullie al grote stappen hebben gezet in de korte periode dat jullie hier zijn?

‘Sommige mensen zijn tevreden met een baan als orderpicker. Ze kunnen hun werk doen, halen hun targets en krijgen loon. Maar ik bewijs mezelf graag. Ik weet dat ik meer in mijn mars heb. Het voelde dan ook erg goed toen zowel mijn broer als ik na 4 maanden gevraagd werden voor het all-rounder team. Natuurlijk hebben we die kans gepakt.’
‘Hier vind ik nog meer uitdaging en dat vind ik heel belangrijk. Je moet een baan hebben die je leuk vindt, anders houd je het nooit lang vol. Het is fantastisch dat E&A hierin met je meedenkt en je helpt bij deze stappen in je carrière. Dankzij hen heb ik deze stap omhoog kunnen maken en daar ben ik ze erg dankbaar voor.’

Wat heb je gedaan om die promotie te krijgen?

‘Je instelling is het allerbelangrijkste. Ik heb gestudeerd, een mooi CV en ik had een goede baan in Kroatië. Dat is mooi meegenomen, maar ook zonder kun je stappen maken. Het is belangrijk jezelf van je beste kant te laten zien en net dat stapje extra te zetten. Moet je een dag schoonmaken? Doe het. Hebben ze onverwacht extra mensen nodig? Meld je aan! ‘Suck it up’ voor een maand of twee en je zult zien dat daarna alles beter wordt!’

Merk je veel verschil tussen Nederland en Kroatië?

‘De werkcultuur in Nederland is anders dan in Kroatië. Ik bedoel, mijn baas hier zegt ‘bedankt voor je inzet vandaag’. Wie doet dat!? In Kroatië krijg je een taak en die voer je uit, punt. Hier komen zelfs teamleiders naar je toe om te vragen hoe het met je gaat en tonen oprecht interesse. Er was een dag dat ik me niet zo lekker voelde, maar ik besloot toch te gaan werken, om 11 uur was ik zo ziek dat ik niet meer verder kon. Er werd een lift naar huis geregeld en iedereen verzekerde me dat het niet erg was naar huis te gaan. Dat is in Kroatië wel anders!’

‘Er was één dag, waarop ik bijna de handdoek in de ring had gegooid. Iedereen heeft weleens zo’n dag toch? Ik voelde me alsof al het gewicht op mijn schouders rustte en niks lukte. Maar gelukkig waren daar mijn collega’s en teamleiders. Ze zagen dat ik niet lekker in mijn vel zat en spraken me aan. We hadden een goed gesprek en ik voelde me meteen een stuk beter. Het is fijn dat iedereen zo behulpzaam is.’

‘Ook de promotie van mij en mijn broer verliep vlekkeloos. Iedereen begreep dat we graag deze stap wilden maken en moedigde ons aan ervoor te gaan. Het is mooi dat je hier die persoonlijke groei kan doormaken. Of je nu veel ervaring en een rijkgevulde CV hebt of niet, als je hard werkt, de juiste mentaliteit hebt en ervoor gaat, helpen ze je verder.’

Hoe zie je jouw toekomst voor je?

‘Het plan was na een tijdje terug te gaan naar Kroatië, maar dat is inmiddels van de baan. Mijn toekomst zie ik hier in Nederland. Samen met mijn broer zal ik in september ook beginnen met het leren van de Nederlandse taal. Daar kijk ik enorm naar uit. Het lijkt me leuk de Nederlandse taal te leren en me zo nog meer te onderscheiden. E&A heeft ons deze lessen aangeboden en de trainer geregeld.’

Dus Nederland bevalt je wel?

‘Ik hou van Nederland! Ik ben er natuurlijk pas net en ik ben veel aan het werk maar het bevalt me hier prima. Ik woon nu in Eindhoven, prachtige stad. Er is hier alles, bossen en parken maar ook industrie en een mooie binnenstad. Ik vind het ook leuk om te zien hoe de fiets hier koning is. Je kunt de hele stad door op de fiets zonder je zorgen te maken. Door corona heb ik het uitgaansleven van Eindhoven nog niet kunnen beleven maar ook daar hoor ik positieve dingen over!’

‘Nederland is super ‘open-minded’. Ik heb een eigen stijl en een opvallende baard, maar kan hier gewoon over straat zonder raar aangekeken te worden. Mensen op straat begroeten me zelfs, ook al ken ik ze helemaal niet. Dat is in de Balkan wel anders.’

Heb je nog tips voor andere flexwerkers?

‘Je krijgt werkschoenen, deze zijn prima, maar mijn tip is om zelf te investeren in goede werkschoenen die bij jou passen. Je staat gemiddeld meer dan 7 uur per dag op je voeten en daar wil je dus geen last van hebben. Sinds ik betere schoenen kocht was ik een stuk minder moe en had ik minder klachten. Een investering voor je eigen gezondheid dus!’

‘Daarnaast wonen mijn broer en ik inmiddels in een woning die we zelf huren. De accommodatie van E&A is goed geregeld, maar écht je eigen plek creëer je pas als je echt op jezelf woont. Wij hebben hier goed voor gespaard en zijn heel blij met de plek waar we nu wonen.’

Zou je anderen aanraden voor E&A te werken in Nederland?

‘Ik kan niet anders dan uiterst positief zijn over E&A, de werkzaamheden en Nederland. Ze verzorgen een dak boven je hoofd, verzekering, transport en vervoer van en naar je werk. Dat tovert elke dag weer een glimlach op mijn gezicht!’E&A maakt gebruik van cookies

Cookies zijn kleine bestanden die met pagina’s van deze website worden meegestuurd en door uw browser op de harde schrijf van uw computer worden opgeslagen. Er zijn verschillende soorten cookies die gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Voor het plaatsen van cookies is soms wel en soms geen toestemming nodig. Als u niet akkoord gaat met onze cookie statement dan plaatsen wij alleen de functionele cookies. Als u meer wilt weten over de cookies die wij gebruiken, de gegevens die daarmee verzameld worden en over uw rechten op dit punt, lees dan ons cookie statement en privacy policy om meer te leren over onze cookies.